Pieczone uszka ziemniaczane



Składniki:
500 g ziemniaków
jajko
4 łyżki kaszy manny
ok szkl mąki pszennej 
sól
2 łyżki oleju

Farsz:
3 udka z kurczaka
300 g łopatki
5 cebul
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie, sól, pieprz,
3-4 listki laurowe
kilka kropel maggi 
2 marchewki
pietruszka
ćwiartka selera



Przygotowanie:

  1. Do gotującej się wody z cebulą, czosnkiem, warzywami i przyprawami, włożyć mięso i gotować do miękkości (łopatka będzie się dłużej gotować). Miękkie mięso zmielić razem z 3 cebulami. Doprawić do smaku solą i pieprzem - wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. A żeby farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu.
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka. 
  3. Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze ok 20 minut.....


Smacznego


Komentarze

Prześlij komentarz