Pieczone uszka ziemniaczane
Składniki:
500 g ziemniaków
jajko
4 łyżki kaszy manny
ok szkl mąki pszennej
sól
2 łyżki oleju
Farsz:
3 udka z kurczaka
300 g łopatki
5 cebul
kilka ząbków czosnku
ziele angielskie, sól, pieprz,
3-4 listki laurowe
kilka kropel maggi
2 marchewki
pietruszka
ćwiartka selera
Przygotowanie:
- Do gotującej się wody z cebulą, czosnkiem, warzywami i przyprawami, włożyć mięso i gotować do miękkości (łopatka będzie się dłużej gotować). Miękkie mięso zmielić razem z 3 cebulami. Doprawić do smaku solą i pieprzem - wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. A żeby farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka.
- Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze ok 20 minut.....
Smacznego
Świetne, pierwszy raz widzę takie danie :)
OdpowiedzUsuń