Kluski śląskie z wieprzowym gulaszem
Składniki:
1 kg karczku
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
kilka kropek sosu sojowego
gałązka koperku
2 marchewki
fasolka szparagowa
pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Na 2-3 łyżkach dobrze rozgrzanego oleju podsmażyć go (nie mieszać za często) na mocny brązowy kolor. Po ok 5-10 min dodać przyprawy - wymieszać, a następnie drobno pokrojoną cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w plasterki marchewkę.
- Na końcu smażenia marchewkę przełożyć na talerz, a mięso przełożyć do większego garnka, zalać przegotowaną gorącą wodą, dodać gałązkę koperku i dusić ok 1,5 godz do miękkości.
- Łyżkę mąki rozbełtać z zimną wodą i zagęścić gulasz, zagotować. Na końcu przyprawić w razie potrzeby, dodać świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć z marchewką i ugotowaną na chrupko fasolką szparagową ( we wrzątku ok 3-4 min). Po wyłączeniu ognia wmieszać posiekaną natkę.........z kluskami śląskimi i mizerią proszą o dokładkę :-)
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz