Sałatka z sosem vinegrette i gotowaną rybą.


Składniki:
kapusta pekińska
czerwona cebula
bulion warzywny
koperek, natka pietruszki
dorsz
kilka suszonych pomidorów

sos vinegrette:
2 łyżki ciepłej wody
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
kilka kropel octu jabłkowego
ząbek czosnku


Przygotowanie:

  1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa. Skropić ją kilkoma kroplami cytryny, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem do smaku.
  2.  Do kapusty dodać posiekaną cebulę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidorki, posypać koperkiem i natką. Wszystko wymieszać z sosem vinegrette - woda jest po to, żeby cukier się łatwiej rozpuścił..

Smacznego

Komentarze