Pulled pork
Składniki:
2 kg łopatki wieprzowej
3 cebule
6 ząbków czosnku
mielony kminek, rozmaryn, tymianek
sól, pieprz do smaku
kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku)
łyżeczka brązowego cukru
Solanka
2 litry wody
130 g soli
100 g brązowego cukru
3 listki laurowe
3 łyżki zrobionych przypraw
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki solanki podgrzać, a następnie ostudzić. Włożyć do niej mięso i trzymać przez 5 godzin.
- Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę.
- Mięso włożyć do brytfanki i piec w 130 st C przez ok 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć ok 30 min. Mięso rozdrobnić widelcem.
- Ja zrobiłam z domową tortillą przepis TORTILLA, z sosem czosnkowym, sałatą w sosie vinegret, zawinęłam i gotowe..........
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz