Domowa pita z karczkiem i sałatą


                  Na weekend spodziewam się moich braci z żonami :-) Tym razem zaproponuje im pitę.. wydaje mi się, że będzie to odpowiednia przekąska do piwka.. łatwa w jedzeniu i smaczna :-) 
                  Przepis na pitę wzięłam od justakitchen.pl  

Składniki:
1 kg karczku
opakowanie przypraw do karczku - wieprzowiny
żółta i czerwona cebula
ok 6 ząbków czosnku
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
opakowanie miksu sałat
sos czosnkowy 
sos vinegrette  - tutaj przepis

Pita:
850 g mąki pszennej
50 g drożdży
500 ml ciepłej wody
2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru


Przygotowanie:

  1. Karczek przyprawić, włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać cebulę i czosnek. Piec ok 5 godz (góra/dół) w 130 st C. Po upieczeniu dać mu chwilkę odpocząć , rozdrobnić i skropić kilkoma kroplami sosu sojowego (według uznania).
  2. Mąkę wsypać do miski. Drożdże pokruszyć do garnuszka zasypać solą i cukrem - po chwili ruszą. Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepłą wodą) i przykryć ścierką.

  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na mniejsze części i rozwałkować placki o grubości ok 2 cm. 
  4. Piec w 250 st C (góra/dół) ok 10 min..aż się ładnie zrumienią. Lekko przestygniętą pitę rozkroić tak, aby powstała kieszonka. Wysmarować ją sosem czosnkowy, dodać sałatę skropioną sosem vinegrette wymieszaną z mięsem..
Smacznego

Komentarze