Duszony indyk


Składniki:
70 dag trybowanego indyka
2 większe cebule
2 ząbki czosnku
200 ml jasnego piwa
sól, pieprz
szczypta tymianku, lubczyku
kilka ziarenek kminku
2 ziarenka ziela angielskiego
1-2 listki laurowe
chilli do smaku
kilka kropel maggi

Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na kawałki, przyprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażyć na łyżce oleju z obu stron z drobno pokrojonymi cebulami. Na patelnię wlać piwo i dusić jeszcze z 5-9 min. 
  2. Indyka przełożyć do garnka, zalać wodą (tyle ile chce się mieć sosu) dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do miękkości, w razie potrzeby doprawić do smaku.
  3. Miękkie mięso przełożyć na talerz. Z sosu wyciągnąć listek laurowy i ziele angielskie. Dokładnie zmiksować. Sos przelać do garnka, zagęścić mąką i zagotować. Wmieszać mięso i gotowe........
Smacznego 


Komentarze