Placki ziemniaczane


Składniki:
10 ziemniaków
żółta i czerwona cebula 
jajko
łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku
kilka kropel sosu sojowego lub maggi

Sos:
kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic
cukier wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko. 
  2. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki, z obu stron po kilka min. 
  3. Śmietanę wymieszać w miseczce z cukrem. Polać na usmażone placki....

Smacznego


Komentarze

  1. Mniam, uwielbiam placki ziemniaczane w każdej postaci :)))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz