Mielone z winnym sosem pieczarkowym


Składniki:
500 g łopatki
żółta i czerwona cebula
duży ząbek czosnku
kromka chleba
jajko
sól, pieprz
szczypta tymianku i lubczyku
kilka kropel maggi

sos:
20 dag pieczarek
średnia cebula
2-3 łyżki masła
100 g białego wytrawnego wina
pół szklanki śmietanki
pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól do smaku
kilka kropel cytryny

Przygotowanie:

  1. Mięso zmielić z cebulą i kromką chleba. Dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wymieszać i formować kotleciki. Smażyć po kilka minut z obu stron.
  2. Pieczarki obrać, pokroić w ćwiartki. Cebulę drobno posiekać. Udusić pieczarki na małym ogniu z dodatkiem masła, cebuli i wina. Po ok 15 min dodać śmietankę zmieszaną z mąką ziemniaczaną, doprawić solą i sokiem z cytryny. Zagotować..

Smacznego




Komentarze