Tarta z wołowiną i zieloną fasolką



Składniki
400g wołowiny
3 czerwone cebule
3 ząbki czosnku
200 g zielonej fasolki szparagowej
sól, pieprz, sos sojowy
łyżeczka miodu

250 g mąki
115 g zimnego masła
1 żółtko
szczypta soli i estragonu
5 łyżek zimnej wody

1/2 szklanki śmietany
2 jajka
szczypta soli, tymianku i estragonu
1/4 szklanki mleka


Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w jedną cebulą. Podsmażyć na łyżce oleju oczywiście z przyprawami i czosnkiem. Fasolkę podgotować w osolonym wrzątku przez 5 min. Cebulę pokroić w piórka zeszklić na odrobinie masła z szczyptą soli i łyżeczką miodu. Wszystko połączyć i zostawić do przestygnięcia.
     
  2. Mąkę z masłem, żółtkiem, przyprawami i wodą zagnieść i włożyć do lodówki na ok 30 min. 
  3. Rozwałkowanym spodem wykleić foremkę do tarty, przykryć folią i posypać grochem. Piec 15 min w 180 st C i jeszcze 5 min po usunięciu grochu. 
  4. Farszem wypełnić upieczony spód, zalać śmietaną z jajkami i mlekiem (ja wlewam kiedy już mam tartę na blaszce w piecu, gdyż inaczej zawsze porozlewałam przenosząc formę do pieca) posypać startym parmezanem i mozzarellą. Piec w 180 st C przez 30-40 minut....

Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz