Aromatyczne skrzydełka duszone z warzywami



Składniki
8 sztuk skrzydełek
bakłażan
marchweka
czerwona cebula
5 ząbków czosnku
kolendra, sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca (po łyżeczce)
wędzona papryka słodka
sok z jednej limonki
po pół czerwonej i żółtej papryki świeżej
kawałek imbiru
puszka mleczka kokosowego


Przygotowanie

  1. Warzywa umyć, osuszyć i pokroić w paski - marchewkę w krążki. Czosnek obrać i tylko rozgnieść nożem, imbir drobniutko.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę wody i włożyć skrzydełka. Kiedy złapią ładny brązowy kolor dodać przyprawy (rozgniecione w moździerzu) sól, pieprz do smaku.
  3. Jeszcze raz podlać odrobiną wody i dusić jeszcze kilkanaście minut, a następnie dodać warzywa (bakłażan przy końcu bo się rozciapie, a jeśli i nawet to też będzie pysznie) i wszystko skropić limonką. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości mięsa ok 35 min (nie zapominać przemieszać czasem i pewnie będzie trzeba jeszcze troszkę podlewać wodą). 
  4. Na końcu wlać mleczko kokosowe, kiedy zgęstnieje będzie gotowe do podania...u mnie z pieczywem..
Smacznego 



Komentarze