Jajko w koperkowo - chrzanowym sosie


Składniki
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka lubczyku
2 łyżeczki soli
odrobina pekińskiej
1,5 l wody

2 łyżki chrzanu
2 pęczki koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki mąki + odrobina zimnej wody

100 g ryżu
średni por
łyżeczka masła

2 jajka


Przygotowanie

  1. Do rondelka włożyć czyste i obrane warzywa z przyprawami, zalać wodą i gotować do miękkości na malutkim ogniu ok 1 godz. 
  2. Odcedzić, a do bulionu dać chrzan i posiekany koperek. Gotować kilka minut i dodać śmietanę, gdy się sos zagotuje wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę i trzymać na ogniu do zagotowania. 
  3. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i wymieszać z porem posiekanym i podsmażonym na łyżeczce masła.
  4. Jajka ugotować na twardo i gotowe...
Smacznego

Komentarze

  1. Uwielbiam takie jedzenie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie u mnie w domu też lubimy :-) nie dość, że proste, tanie :-D to najważniejsze szybkie i smakuje :-)

      Usuń
  2. Czy ten bulion nadaje się do innych sosów?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie jest to baza do wszystkich :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz