Jajko w koperkowo - chrzanowym sosie
Składniki
2 marchewki
1 pietruszka
cebula
3 ząbki czosnku
3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
łyżeczka lubczyku
2 łyżeczki soli
odrobina pekińskiej
1,5 l wody
2 łyżki chrzanu
2 pęczki koperku
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki mąki + odrobina zimnej wody
100 g ryżu
średni por
łyżeczka masła
2 jajka
Przygotowanie
- Do rondelka włożyć czyste i obrane warzywa z przyprawami, zalać wodą i gotować do miękkości na malutkim ogniu ok 1 godz.
- Odcedzić, a do bulionu dać chrzan i posiekany koperek. Gotować kilka minut i dodać śmietanę, gdy się sos zagotuje wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę i trzymać na ogniu do zagotowania.
- Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu i wymieszać z porem posiekanym i podsmażonym na łyżeczce masła.
- Jajka ugotować na twardo i gotowe...
Smacznego
Uwielbiam takie jedzenie....
OdpowiedzUsuńWłaśnie u mnie w domu też lubimy :-) nie dość, że proste, tanie :-D to najważniejsze szybkie i smakuje :-)
UsuńCzy ten bulion nadaje się do innych sosów?
OdpowiedzUsuńDla mnie jest to baza do wszystkich :-)
OdpowiedzUsuń