Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina
Składniki
700 g mielonej łopatki
2 cebule
2 puszki pomidorów
4 ząbki czosnku
pół słoika suszonych pomidorów
jajko
3 łyżki bułki tartej
lampka czerwonego pół słodkiego wina
sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka
kilkanaście kropel sosu sojowego
500 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie
- Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Uformować niewielkie kuleczki, które przed smażeniem obtoczyć w mące.
- Na patelnię (zlałam nadmiar tłuszczu po pulpetach) wlać lampkę wina i po kilku minutach dodać pomidory w puszce i bulion. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym(dodałam odrobinę miodu dla złamania kwaskowego smaku pomidorów).
- Sos przelać do większego garnka i włożyć pulpety - jeśli tak jak mi nie zmieszczą się wszystkie razem na patelni. Dusić ok 30 minut.
- Na końcu zagęścić odrobiną mąki, dodać łyżkę śmietany i gotowe..
Smacznego
Wygląda mega smakowicie! Uwielbiam takie obiadki 🍽️
OdpowiedzUsuń:-) jak go robiłam to właśnie sobie myślałam o Tobie :-) czy by Ci smakowało :-*
Usuń