Pulpety w sosie pomidorowym z odrobiną czerwonego wina


Składniki
700 g mielonej łopatki
2 cebule
2 puszki pomidorów
4 ząbki czosnku
pół słoika suszonych pomidorów
jajko
3 łyżki bułki tartej
lampka czerwonego pół słodkiego wina
sól, pieprz, lubczyk, tymianek, wędzona i słodka papryka
kilkanaście kropel sosu sojowego
500 ml bulionu warzywnego 


Przygotowanie

  1. Mięso wymieszać z zeszkloną cebulą, drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, jajkiem, przyprawami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
     
  2. Uformować niewielkie kuleczki, które przed smażeniem obtoczyć w mące.
  3. Na patelnię (zlałam nadmiar tłuszczu po pulpetach) wlać lampkę wina i po kilku minutach dodać pomidory w puszce i bulion. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym(dodałam odrobinę miodu dla złamania kwaskowego smaku pomidorów).
  4. Sos przelać do większego garnka i włożyć pulpety - jeśli tak jak mi nie zmieszczą się wszystkie razem na patelni. Dusić ok 30 minut. 
  5. Na końcu zagęścić odrobiną mąki, dodać łyżkę śmietany i gotowe..
Smacznego

Komentarze

  1. Wygląda mega smakowicie! Uwielbiam takie obiadki 🍽️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) jak go robiłam to właśnie sobie myślałam o Tobie :-) czy by Ci smakowało :-*

      Usuń

Prześlij komentarz