Klopsy w sosie grzybowym



Składniki
600 g mielonej łopatki wieprzowej
1 większy por
kilkanaście pieczarek
20 g suszonych grzybów np. borowików
jajko
3 łyżki bułki tartej
2 ząbki czosnku
2,5 łyżeczki soli
2 płaskie łyżeczki pieprzu
kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego
2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody
1 bulionetka drobiowa


Przygotowanie

  1. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich posiekanego pora. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - odstawić do przestygnięcia.
    Suszone borowiki zalać wodą (ok 1,5 l - ile nam na sos potrzeba) lekko posolić i gotować do miękkości.
  2. Mięso przełożyć do miski, wbić całe jajko, wsypać bułkę tartą i pięć łyżek podsmażonych pieczarek, nie zapomnieć czosnku. Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Wymieszać i formować nieduże klopsiki. Każdy obtoczyć w mące i podsmażyć.
  3. Pozostałe pieczarki połączyć z posiekanymi borowikami w tej wodzie co się gotowały, rozpuścić w niej bulionetkę (jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody wtedy konieczne jest skosztowanie czy aby przypraw nam nie trzeba dodać).
     Sos przelać na czystą patelnię włożyć do niego podsmażone klopsy i dusić ok 20 min na małym ogniu. Następnie zagęścić mąką, zagotować i gotowe...
Smacznego 



Komentarze

Prześlij komentarz