Żeberka ziołowo - chmielowe







Składniki:


4 duże żeberka
2 - 3 ząbki czosnku
sól, papryka słodka, ostra, 
szczypta imbiru, gorczycy, cukru
pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
majeranek
kilka kropel sosu sojowego
2 cebule
puszka jasnego piwa
litr bulionu warzywnego
olej do smażenia





Przygotowanie:


  1. Żeberka opłukać i osuszyć. Przyprawić razem z rozgniecionym czosnkiem ( nie obierać go ), skropić olejem, sosem sojowym i odstawić do lodówki na 3 godziny. 
  2. W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoto, wyjąć i w tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną na większe kawałki cebulę. Wlać piwo i smażyć kilka minut, aby alkohol odparował. Zalać częścią bulionu i włożyć żeberka. Przykryć i dusić w piecu na 180st C ok 1  godzinę. Od czasu do czasu przemieszać i uzupełniać bulion ( jak się skończy, a żeberka nie będą gotowe dolewać wody ).
  3. Miękkie żeberka wyjąć, przykryć folią aluminiową, a cebulę z sosem spod nich zmiksować blenderem na gładki sos..................



Smacznego

 





Komentarze