Żeberka ziołowo - chmielowe
Składniki:
4 duże żeberka
2 - 3 ząbki czosnku
sól, papryka słodka, ostra,
szczypta imbiru, gorczycy, cukru
pieprz, kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
majeranek
kilka kropel sosu sojowego
2 cebule
puszka jasnego piwa
litr bulionu warzywnego
olej do smażenia
Przygotowanie:
- Żeberka opłukać i osuszyć. Przyprawić razem z rozgniecionym czosnkiem ( nie obierać go ), skropić olejem, sosem sojowym i odstawić do lodówki na 3 godziny.
- W brytfance rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoto, wyjąć i w tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną na większe kawałki cebulę. Wlać piwo i smażyć kilka minut, aby alkohol odparował. Zalać częścią bulionu i włożyć żeberka. Przykryć i dusić w piecu na 180st C ok 1 godzinę. Od czasu do czasu przemieszać i uzupełniać bulion ( jak się skończy, a żeberka nie będą gotowe dolewać wody ).
- Miękkie żeberka wyjąć, przykryć folią aluminiową, a cebulę z sosem spod nich zmiksować blenderem na gładki sos..................
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz