Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie

 





Składniki:

5 większych ziemniaków
4 cebule
4 łyżki mąki
1 jajko
150 g zielonego groszku
sól, pieprz
olej do smażenia
ser feta
150 g mrożonego groszku
600 ml bulionu warzywnego
150 ml białego wytrawnego wina
150 ml śmietany
50 g świeżego koperku
50 g masła
szczypior



Przygotowanie:


  1. Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków jajko, wsypać mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ).  W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion ok 300 ml i gotować do miękkości ( jeśli bulion odparuje, a groszek jeszcze nie będzie miękki, dolać odrobinę wody - nie za dużo bo nie wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany zmiksować blenderem na gładko.
  2. Na pozostałym maśle w osobnym garnku, podsmażyć posiekaną ostatnią cebulę, wlać do niej wino i chwilę gotować, niech wino odparuje. Dolać pozostały bulion i śmietanę, gotować w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu dodać posiekany koperek.
  3.  Posiekać szczypior i fetę. Na placuszki układać groszkową masę, fetę, polać winnym sosem i posypać szczypiorem ( można sos polać na placuszka przed groszkiem - jak kto woli ).......................


Smacznego










--

Komentarze

  1. Pyszności! Z chęcią spreparuję takie placuszki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się :-) mam nadzieję, że będzie smakować tak jak moim chłopakom:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz