Faszerowana pierś kurczaka z pistacjami









Składniki:


pierś kurczaka
2 ząbki czosnku
3 plasterki boczku
szczypior
pół papryki czerwonej i żółtej
1/3 pora
czerwona cebula
50 g fety
25 g sera z zieloną pleśnią
150 ml czerwonego wytrawnego wina
bulion warzywny
śmietanka
garść pistacji
sól, pieprz, papryka ostra i słodka
50 g masła
olej do smażenia 




Przygotowanie:


  1. Boczek, papryki, por i czerwoną cebulę posiekać i podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Na końcu dodać fetę i ser pleśniowy.
  2. Pierś przekroić na pół i rozbić każdą część tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem, nałożyć farsz na pierś, zawinąć ( związać ruloniki nitką, żeby się nie rozwinęły ) . Na tą samą patelnię wlać troszkę oleju, zagrzać go i smażyć kurczaka z każdej strony (do czasu, aż się ładnie zarumieni). 
  3. Usmażoną pierś kurczaka przełożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 st C, już wyłączonego, będzie pewność, że dojdzie ). Patelni nie myć,zrobić sos. Wlać na nią wino - trzymać chwilę na ogniu niech odparuje alkohol, dodać bulion i śmietankę, zagotować.
  4. Pierś kurczaka wyjąć, pokroić, polać sosem, posypać szczypiorkiem, pistacjami i.....................



Smacznego




Komentarze

  1. wygląda.. bajecznie!
    jaka bogata w środku. coś wspaniałego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pistacje - mniam! z kurczakiem ? hmm ... Koniecznie muszę wypróbować :-)
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz