Krem szpinakowo selerowy z Mascarpone.





Składniki:


450 g mrożonego szpinaku
250 ml  bulionu warzywnego
50 g masła
200 g selera naciowego
1 cebula
50 g Mascarpone
 ząbek czosnku



Przygotowanie:


  1. Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu )
  2. Gdy szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
  3. Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone.
  4. Podawać ciepły z grzankami...................


Smacznego




Komentarze

  1. nigdy nie dodaję mascarpone, wolę chudsze wersje :P
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz