Krem szpinakowo selerowy z Mascarpone.
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
250 ml bulionu warzywnego
50 g masła
200 g selera naciowego
1 cebula
50 g Mascarpone
ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu )
- Gdy szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
- Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone.
- Podawać ciepły z grzankami...................
Smacznego
nigdy nie dodaję mascarpone, wolę chudsze wersje :P
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)