Wołowina, puree z selera i grzybowy sos z Gorgonzolą





Składniki:


400 g wołowiny
3 cebule
400 g pieczarek
60 g gorgonzoli
kubek śmietany
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego
duży seler
szczypiorek
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, papryka słodka i ostra
szczypta imbiru
kilka kropel sosu sojowego




Przygotowanie:

  1. Wołowinę przyprawić czosnkiem, przyprawami, kilkoma kroplami sosu sojowego i odstawić do lodówki na 3 godziny. Selera i 2 cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju lub masła zalać bulionem i gotować do miękkości. Miękki zmiksować blenderem na gładkie puree.
  2. Wołowinę podsmażyć na brązowo, przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać bulionem i piec w 180st C do miękkości ok 1.5 - 2 godz. Miękkie mięso wyjąć i przykryć folią aluminiową ( niech odpocznie ) pokroić w plastry.
  3. Pozostałą cebulę pokroić i lekko podsmażyć, dodać do niej obrane i pokrojone pieczarki. Zalać śmietaną wymieszaną z gorgonzolą. Trzymać na ogniu, aż sos zgęstnieje doprawić solą i pieprzem ( nie wcześniej, żeby pieczarki były chrupiące ) 
  4. Na końcu posypać szczypiorkiem............................



Smacznego





Komentarze