Wołowina z granatem



Składniki:

400 g mięsa wołowego
50 ml białego wytrawnego wina
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 l bulionu wołowego
sól, pieprz, tymianek
sos sojowy
1 granat 
kromka białego pieczywa



Przygotowanie:

  1. Rozgrzać olej na patelni i włożyć pokrojone mięso, niech się ładnie zrumieni na brązowo. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku, kilkoma kroplami sosu sojowego, dodać posiekaną cebulę i czosnek, trzymać na patelni niech cebula zmięknie. Wlać wino jeszcze chwilkę smażyć.
  2. Przełożyć mięso do szybkowara  i wlać bulion, po 35 min sprawdzić i przemieszać. Gotować do miękkości ok 45 - 50 min. ( w normalnym garnku będzie dłużej ). 
  3. Mięso wyciągnąć, do garnka wrzucić pół kromki pieczywa, niech się rozpuści ( najlepiej zblenderować na gładki sos ) Jeśli zrobi się za bardzo gęsty, dolać wody, a jeśli nie będzie odpowiednio gęsty dodać chleb. Mięso przełożyć do garnka ze sosem, dodać ziarenka granatu wraz z odrobiną jego soku. Wszystko ładnie wymieszać.......................


Smacznego









Komentarze

  1. Proste danie i tak ładnie się prezentuje. Zapraszam z wołowinką do akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz