Domowy smalec na słoninie francuskiej


Składniki:
500 g słoniny francuskiej wędzonej
pętko kiełbasy jałowcowej
4 ząbki czosnku
180 g łopatki wieprzowej
pętko kiełbasy wielkopolskiej
2 większe cebule
150 g słoniny świeżej
sól, pieprz
szczypta majeranku, lubczyku, estragonu


Przygotowanie:

  1. Obie słoniny pokroić w małą kostkę, podsmażyć na malutkim ogniu, od czasu do czasu delikatnie mieszając ok 30 min. Dodać pokrojone w kosteczkę mięso, jałowcową i wielkopolską kiełbasę. Zwiększyć nieco ogień, wszystko przemieszać i po ok 5 min dodać drobno poszatkowaną cebulę.
  2. Na końcu minutę przed zgaszeniem ognia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i estragonem.
  3. Zostawiając nieco skwarków wszystko zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Jeszcze raz wszystko razem wymieszać, przełożyć do glinianego lub szklanego naczynia i po ostygnięciu włożyć do lodówki.....

Smacznego


Komentarze