Krem z cukini i selera naciowego z Cydrem


Składniki:
400 g żółtej cukini - już obranej i oczyszczonej z pestek
720 g zielonej cukini - już obranej i wyczyszczonej z pestek
3 cebule
4-6 łodyg selera naciowego
ok 10 chochli bulionu wieprzowego - został mi spod mięsa na paszteciki
sól, pieprz
pół szklanki Cydru
3-4 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Cukinie,cebule i seler (obrany z nitek - tak jak rabarbar) pokroić w kostkę, podsmażyć wszystko na maśle w większym garnku ok 15 min. Wlać Cydr, trzymać na ogniu jeszcze z 5-10  min.
  2. Wlać bulion (tak aby przykrył warzywa). Gotować do miękkości. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Miękkie warzywa dokładnie zmiksować na gładki krem. Podawać z grzankami, koperkiem i posiekaną natką selera...

Smacznego


Komentarze

  1. Zupa wygląda bardzo zachęcająco, chętnie spróbuję taką przygotować. Piękne naczynko; jestem wielką fanką takiej ceramiki:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz