Ogórki kiszone i z musztardą


Składniki na kiszone:
na 1 l wody - 1,5 łyżki soli himalajskiej
korzeń chrzanu
całe ząbki czosnku po 1-2 do słoika
łodygi kopru razem z kwiatami
kolendra
ziele angielskie

Składniki na konserwowe z musztardą:
4 szkl wody
1 szkl octu 10%
2,5 szkl cukru  
3 łyżki soli himalajskiej
5 dużych łyżek musztardy stołowej
pieprz, ziele angielskie, 2 listki laurowe


Przygotowanie:
            
Kiszone.

  1. Do każdego słoika wsadzić czosnek, kwiaty kopru, kawałek chrzanu, łyżeczkę kolendry, kilka ziarenek ziela angielskiego i ciasno poukładane ogórki. Zalać zimną wodą z (dokładnie rozpuszczoną solą). Zakręcić i postawić na zakrętkach.
Musztardowe
  1. Zalewę zagotować i gorącą wlać do słoików z ciasno poukładanymi ogórkami. Wekować ok 5 min







Komentarze