Mielona łopatka z cukinią i suszonymi pomidorami


Składniki:
350 g zmielonej łopatki
100 g cukinia
70 g por
3-4 suszone pomidory
kilka gałązek natki pietruszki
żółtko
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
kilka kropel sosu sojowego ciemnego
2-3 łyżki bułki tartej
pół kostki smalcu


Przygotowanie:

  1. Do mięsa dodać startą na małych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, pomidory i natkę. Doprawić wszystko do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i szczyptą gałki. 
  2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystkie składniki dobrze połączyć, ulepić kotlety (obtoczyć w bułce tartej). Smażyć na smalcu po kilka minut z każdej strony. 

Smacznego





Komentarze