Krokiety z sosem pieczarkowym



Składniki:
ok 1 kg karczku 
3 cebule
marchewka, pietruszka
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu
7 ząbków czosnku
szczypta lubczyku

Naleśniki:
szklanka mleka
szklanka wody
jajko
8 kopiastych łyżek mąki
szczypta soli

sos:
łyżka masła 82%
200-300 g pieczarek
cebula
bulion warzywny
sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Do większego garnka włożyć obraną marchewkę, pietruszkę, opaloną na ogniu cebulę, 4 ząbki czosnku i mięso. Zalać wodą, przyprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem, ziarenkami ziela angielskiego i listkami laurowymi. Gotować do miękkości mięsa.
  2. Ostudzony karczek zmielić z dwoma większymi cebulami, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, lubczykiem. Wlać 1-2 chochelki bulionu z mięsa. Dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki i zawinąć z farszem. Wstawić do lodówki na ok 30 min. Schłodzone panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron.
  3. Na łyżce masła podsmażyć cebulę z pieczarkami. Przełożyć do garnka z bulionem i gotować ok 15-20 min. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem. Zagęścić łyżką mąki. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki.....

Smacznego


Komentarze