Domowy smalec



Składniki:
400 g świeżej słoniny
260 g karczku b/k
460 g wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 1/2 cebuli
1 jabłko
majeranek, sól, pieprz


Przygotowanie:

  1. Słoninę, boczek i karczek pokroić na małe kosteczki. Słoninę stopić na patelni (malutki ogień) ok 30 min. następnie dodać boczek z karczkiem i smażyć kolejne ok 15-20 min. 
  2. Dodać drobno pokrojoną cebulę. 
  3. Usmażone mięso zmielić (ciepłe prosto z patelni) kilka kawałków zostawić (wedle uznania). Przełożyć z powrotem na patelnię. Wyłączyć ogień, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy - do smaku - i starte na dużych oczkach jabłko.
  4. Wymieszać, przełożyć smalec do naczynia kamionkowego i schłodzić.....

Smacznego


  

Komentarze