Pieczony kurczak z cytryną i piwem
Składniki:
udka kurczaka
3 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
szczypta rozmarynu
sól, pieprz, papryka słodka
kilka ziarenek kolendry
3 listki laurowe
3 - 4 plasterki cytryny
pół butelki jasnego piwa
Przygotowanie:
- Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką i kilkoma ziarenkami kolendry. Listki laurowe zgnieść w palcach i dodać do mięsa.
- Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C. Po 15 min wlać troszkę piwa (jeżeli piwo odparuje to go uzupełnić).
- Pół godziny przed końcem dodać plastry cytryny, Piec do miękkości często podlewając..............
Smacznego
mmmm wygląda bosko. Za mna chodzi cokolwiek na piwie - bo jeszcze nie próbowałem takiej kompozycji.
OdpowiedzUsuńZapraszam Was do wzięcia udziału w świątecznym konkursie kulinarnym www.nps-mix.pl/konkurs