Pieczony kurczak z cytryną i piwem



Składniki:

udka kurczaka
3 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
szczypta rozmarynu
sól, pieprz, papryka słodka
kilka ziarenek kolendry
3 listki laurowe
3 - 4 plasterki cytryny
pół butelki jasnego piwa


Przygotowanie:

  1. Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką i kilkoma ziarenkami kolendry. Listki laurowe zgnieść w palcach i dodać do mięsa.
  2. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C. Po 15 min wlać troszkę piwa (jeżeli piwo odparuje to go uzupełnić).
  3. Pół godziny przed końcem dodać plastry cytryny, Piec do miękkości często podlewając..............

Smacznego


Komentarze

  1. mmmm wygląda bosko. Za mna chodzi cokolwiek na piwie - bo jeszcze nie próbowałem takiej kompozycji.

    Zapraszam Was do wzięcia udziału w świątecznym konkursie kulinarnym www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz