Klopsiki z pomidorami



Składniki:
600 g mięsa mielonego
1 jajko
6 pomidorów
pół marchewki
2 cebule czerwone
1 cebula biała
pęczek natki pietruszki
czosnek
sól, pieprz, tymianek, lubczyk, oregano, papryka ostra


Przygotowanie:

  1. Mięso przełożyć do większej miski dodać do niego całe jajko, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, pół bułki namoczonej w mleku, pół pęczka posiekanej natki, przeciśnięty przez praskę czosnek (jak nie będzie chciało się zlepić, dodać 2-3 łyżki bułki tartej) i startą na większych oczkach marchewkę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą oregano. Uformować małe kuleczki i podsmażyć na oleju.
  2. Cebulę białą i czerwoną pokroić (drobno), podsmażyć na łyżce oleju. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, (łyżeczką cukru - opcjonalnie), oregano, tymiankiem, lubczykiem i papryką. Na koniec wsypać połowę pęczka posiekanej natki. Gotowy sos (ładnie wygląda jeśli się go przecedzi przez sitko) wlać do naczynia żaroodpornego.
  3. Podsmażone mięso położyć na sosie, można posypać startym serem i zapiec w 180 st C na 12-15 min

Smacznego



Komentarze