Ciasto na paszteciki
Przepis dostałam od koleżanki Asi :-) jest rewelacyjny. Ciasto łatwo się zagniata i świetnie pracuje z wałkiem :-)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
250 g śmietany 12% z Bażanowic
250 g margaryny
szczypta soli
białko z jednego jajka
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać śmietanę, sól i pokrojoną w drobniejszą kostkę margarynę. Zagnieść.
- Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na min godzinę (ja trzymałam 24 godz w lodówce).
- Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto. Wykrajać nieduże prostokąty i zawijać w nie farsz np. taki Kliknij. Każdy pasztecik na wierzchu posmarować białkiem.Piec w piekarniku w 170 st C ok 15 min
Smacznego
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
Usuń