Ciasto na paszteciki


Przepis dostałam od koleżanki  Asi :-)  jest rewelacyjny. Ciasto łatwo się zagniata i świetnie pracuje z wałkiem :-)

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
250 g śmietany 12% z Bażanowic
250 g margaryny
szczypta soli
białko z jednego jajka


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, dodać śmietanę, sól i pokrojoną w drobniejszą kostkę margarynę. Zagnieść.
  2. Gotowe ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na min godzinę (ja trzymałam 24 godz w lodówce). 
  3. Stolnicę podsypać mąką, rozwałkować ciasto. Wykrajać nieduże prostokąty i zawijać w nie farsz np. taki Kliknij. Każdy pasztecik na wierzchu  posmarować białkiem.Piec w piekarniku w 170 st C ok 15 min

Smacznego



Komentarze

Prześlij komentarz