Krokiety z marchewką, kapustą i pieczarkami




Składniki: 

 310g pieczarek
3 cebule
4 średnie marchewki
650g kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie, tymianek
pęczek natki pietruszki
liść laurowy, ziele angielskie
olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Kapustę drobno pokroić, włożyć do garnka, zalać wodą z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować, aż zmięknie ok 15 min. Pieczarki i cebulę obrać i drobno pokroić. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju z przyprawami i czosnkiem.
  2. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na malutkich oczkach, natkę drobniej posiekać. Miękką kapustę odcedzić, wymieszać z pieczarkami i marchewką i natką, doprawić do smaku.
  3. Szklankę mleka zmieszać ze szklanką wody, wbić jajko, dodać szczyptę soli i tyle mąki, aby konsystencja ciasta była jak śmietana ( ale nie za gęsta ). Usmażyć cienkie naleśniki, za każdym razem wlewając na patelkę łyżeczkę oleju do smażenia, a następnie ciasto naleśnikowe.
  4. Farsz nałożyć na środek naleśnika i zwinąć. Gotowe krokiety włożyć do lodówki ( schłodzone łatwiej się panierują ). Obtoczyć w mące, rozbełtanym i przyprawionym solą i pieprzem jajkiem, a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, tak aby skórka była chrupka....

Smacznego

    

Komentarze