Krem z zielonej fasolki z gotowanym drobiem



Składniki:

pierś z kurczaka
2 cebule
3 ząbki czosnku
300g mrożonej zielonej fasolki
bulion warzywny
1 marchewka
2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego
kilka kropel Maggi, kilka łodyg natki pietruszki
szczypta imbiru, sól, pieprz
ser feta ( opcjonalnie )
szczypiorek


Przygotowanie:
  1. Jedną cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozgrzać dwie łyżki oleju, z jednym ząbkiem czosnku zeszklić na nim cebulę, dodać mrożoną fasolkę. Chwilę smażyć, wlać bulion - nie więcej niż poziom fasolki. Gotować z 10 min do miękkość. Zmiksować.
  2. Pierś kurczaka opłukać, włożyć do garnka z jedną marchewką, podsmażoną na ogniu jedną cebulę przekrojoną na pół. Zalać wodą, dodać przyprawy - listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, imbir, sól, pieprz, kilka kropel Maggi i kilka łodyg natki pietruszki i czosnek. Gotować do miękkości z 10 min. 
  3. Ugotowane mięso pokroić na kawałki, dodać do kremu. Posypać szczypiorkiem i fetą...

Smacznego
       

Komentarze