Konfitura z czerwonej cebuli



Składniki:

1400g czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
100g cukru trzcinowego
6 - 8 łyżek oliwy
1 łyżka masła
250ml wytrawnego czerwonego wina
200ml wody
sól, pieprz, zioła prowansalskie
tymianek, oregano
4 łyżki octu balsamicznego


Przygotowanie:
  1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Masło z oliwą podgrzać w garnku wsypać cebulę z ząbkiem czosnku i smażyć na malutkim ogniu, aż się ładnie zeszkli i zmięknie ok 10 - 15 min. Wmieszać cukier, niech się rozpuści.
  2. Wlać wino i wodę. Przyprawić. Dusić, mieszając co jakiś czas ponad godzinę. Po ok 45 min wyjąć czosnek. Doprawić do smaku w razie potrzeby. 
  3. Konfitura powinna mieć lekką konsystencję, cebula musi rozpływać się w ustach. 
  4. Na końcu doprawić sokiem z połowy cytryny i octem balsamicznym. Po 2 - 3 min wyłączyć ogień. Włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry nogami, do ostygnięcia. 

Konfitura jest smacznym dodatkiem do mięs, kaszanki, serów, kiełbasek. Można ją podawać na ciepło i na zimno. Z fetą po prostu to eksplozja smaków :-) 
Gdzieś w połowie, wystraszyłam się, że mi nie wyjdzie, bo cebula nadal była bardzo wyczuwalna, wręcz chrupka, jednak w głowie ciągle mam mądre słowa, że trzeba zawsze wierzyć w siebie i być cierpliwym i co..Udało się, uzyskałam odpowiednią konsystencję i smak :-) 
 

       

Komentarze