Kurczak w chrzanowym sosie



Składniki
filet z kurczaka
200 ml śmietany 12%
słoiczek chrzanu
3 ząbki czosnku
300 ml bulionu
sól, pieprz, estragon
ciemny sos sojowy


Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą estragonu i kilkoma kroplami sosu sojowego - wymieszać i odstawić na 30 min. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na mocny brązowy kolor.
  2. Do gorącego bulionu dodać chrzan chwilę gotować. Na końcu wlać zahartowaną śmietanę i dwie łyżeczki mąki rozpuszczone w 25 ml wódki. Trzymać na ogniu do zagotowania i gotowe..
  3. Kilka plasterków wędzonego boczku podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli. Wmieszać do ugotowanych ziemniaków. Połączyć składniki dodać świeży szpinak w sosie vinegret i obiad gotowy.
Smacznego

Komentarze