Karczek z pieca



Składniki
3 kotlety karczku
dwie cebule
3 ząbki czosnku
kilkanaście pieczarek
sól, pieprz
papryka słodka, kminek, gorczyca biała
kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn
ziele angielskie, listki laurowe
kawałek selera

zalewa
2 szkl wody
190 g koncentratu pomidorowego
2 łyżki cukru
5 łyżek magi
3 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka sosu sojowego


Przygotowanie

  1. Oczyszczone i osuszone mięso posypać przyprawami. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na mocno brązowy kolor.
  2. Składniki na zalewę połączyć i zagotować.
  3. Cebulę pokroić w krążki, położyć na dnie naczynia do zapiekania. Obsmażone mięso położyć na cebulę zalać marynatą i włożyć do ciepłego pieca. 
  4. Obrane i pokrojone pieczarki podsmażyć na tłuszczu spod mięsa, doprawić solą, ciemnym sosem sojowym (grzybowym) dodać do mięsa razem z startym selerem (na dużych oczkach). Przykryć folią spożywczą i piec w 180 st C przez ok 1,5 godziny.
Smacznego

Komentarze