Fasolka z wędzonymi żeberkami



Składniki
400 g białej fasoli Jaś
wędzone żeberka
pętko kiełbasy 
dwie cebule
2-3 ząbki czosnku
dwie łyżki przecieru pomidorowego
szczypta kminku, majeranku
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
kubek bulionu
sól, pieprz


Przygotowanie

  1. Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą (ok 10 cm nad poziom fasoli) dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, szczyptę kminku, kubek bulionu i gotować do miękkości ok 1,5 godz. 
  2. Żeberka wyluzować, a kość włożyć do gotującej się już fasoli. Pokroić je w  kostkę razem z kiełbasą. Podsmażyć na odrobinie smalcu, następnie dodać poszatkowaną cebulę. Smażyć kilka minut doprawić ostrą i słodką papryką, ciemnym sosem sojowym, solą i pieprzem. Na końcu smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Na ok 30 min przed końcem przełożyć mięso do fasoli, kość wyciągnąć, na patelni podsmażyć przecier, a następnie wymieszać z fasolą i mięsem. Przyprawić do smaku majerankiem (on na końcu bo długo gotowany robi się gorzki) solą, pieprzem. W razie potrzeby zagęścić i gotowe.
smacznego

Komentarze

Popularne posty