Fasolka z brukselką



Składniki
200 g białej fasoli Jaś
kawałek wędzonego żeberka
kawałek kiełbasy
cebula
kilka świeżych brukselek
pęczek natki pietruszki
cukinia
2 ząbki czosnku
szklanka bulionu
sól, pieprz, majeranek, kminek
2 listki laurowe
kilka kropel ciemnego sosu sojowego


Przygotowanie

  1. Fasolę zalać wodą i moczyć ją najlepiej przez noc. Następnie odcedzić i wlać świeżą. Wstawić na gaz, dodać dwa listki laurowe, szczyptę kminku wlać szklankę bulionu i gotować do miękkości.
  2. Pokrojone w kostkę żeberka i kiełbasę podsmażyć na odrobinie smalcu, przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Po kilku minutach smażenia dodać poszatkowaną cebulę, a na końcu wcisnąć czosnek. Brukselkę i natkę umyć i lekko osuszyć. Cukinię obrać i drobno pokroić.
  3. Do miękkiej fasoli dodać mięso, brukselkę i cukinię. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i trzymać jeszcze chwilkę na ogniu, aż brukselka lekko zmięknie, a cukinia rozgotuje się i ładnie zagęści sos...
  4. Na koniec dodać poszatkowaną natkę i gotowe.
Smacznego

Komentarze