Wieprzowina w piwie z glazurowaną marchewką
Składniki
1 kg schabu b/k
cebula
butelka jasnego piwa
sól, pieprz
ostra, słodka, wędzona papryka
estragon, lubczyk, rozmaryn, tymianek
3-4 ząbki czosnku
2-4 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
2-3 średnie marchewki
łyżka miodu
ok 100 ml bulionu lub wody
Przygotowanie
- Mięso opłukać i porządnie wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić ( tak na oko i według własnego smaku) i do lodówki na noc.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć mięso z każdej strony razem z poszatkowaną cebulą. Przełożyć do brytfanki, wlać piwo i piec w 150 st C przez ok 1,5 godziny.
- Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. podsmażyć na łyżce masła. Wlać miód, a następnie zalać odrobiną bulionu lub wody. Trzymać na ogniu, aż płyn odparuje (ale jej nie rozgotować)
- Połączyć z miękkim mięsem, podać z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem..
Smacznego
Super przepis! Jutro spróbuję go odtworzyć <3
OdpowiedzUsuńKochana cieszę się, że mamy podobne kubki smakowe :-) ależ baaardzooo proszę.. częstuj się :-)
Usuń