Wieprzowina w piwie z glazurowaną marchewką



Składniki
1 kg schabu b/k
cebula
butelka jasnego piwa
sól, pieprz
ostra, słodka, wędzona papryka
estragon, lubczyk, rozmaryn, tymianek
3-4 ząbki czosnku
2-4 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego 

2-3 średnie marchewki
łyżka miodu
ok 100 ml bulionu lub wody


Przygotowanie

  1. Mięso opłukać i porządnie wysuszyć. Pokroić w kostkę i przyprawić ( tak na oko i według własnego smaku) i do lodówki na noc.
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć mięso z każdej strony razem z poszatkowaną cebulą. Przełożyć do brytfanki, wlać piwo i piec w 150 st C przez ok 1,5 godziny.
  3. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. podsmażyć na łyżce masła. Wlać miód, a następnie zalać odrobiną bulionu lub wody. Trzymać na ogniu, aż płyn odparuje (ale jej nie rozgotować)
  4. Połączyć z miękkim mięsem, podać z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem..
Smacznego


Komentarze

  1. Super przepis! Jutro spróbuję go odtworzyć <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana cieszę się, że mamy podobne kubki smakowe :-) ależ baaardzooo proszę.. częstuj się :-)

      Usuń

Prześlij komentarz