Gnocchi szpinakowe w parmezanie z ziołowym kurczakiem
Składniki
2-3 filety z kurczaka
estragon, lubczyk, sól, pieprz
2-3 ząbki czosnku
1 kg ziemniaków
450 g mrożonego szpinaku
mąka ziemniaczana
Przygotowanie
- Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w dowolne kawałki (u mnie paseczki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i skropić odrobinę oliwą (dokładnie wymieszać). Smażyć na rozgrzanej patelni po kilka min z każdej strony do uzyskania ładnego brązowego koloru.
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Po wystygnięciu zmielić. Szpinak rozmrozić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem (trzymać na ogniu, aż cały płyn odparuje). Połączyć z ziemniakami. Masę podzielić na cztery części, jeden trójkąt wyciągnąć i uzupełnić go mąką ziemniaczaną. Wszystko porządnie wymieszać. Formować kulki a następnie docisnąć od góry widelcem.
- Wrzucić do gotującej - osolonej wody i trzymać na ogniu, aż do wypłynięcia.
- Ja podałam z tartym parmezanem, odrobiną kiełków z brokuła i ziołowym kurczakiem w sosie grzybowym..
Smacznego
Małgorzata Małgorzata gaździnka w 100%
OdpowiedzUsuńSame smakowitości na talerzu! Nie mogę się doczekać kiedy spróbuje! <3
OdpowiedzUsuńjuż za dwa dni;)
OdpowiedzUsuń