Śledź z borowikami duszonymi w winie



Składniki
opakowanie śledzi
cebula lub por
lampka pół wytrawnego białego wina
odrobina masła lub oleju kokosowego
kilka listków szpinaku
sól, pieprz
50 g borowików


Przygotowanie

  1. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody (posolić). Gotować ok 20 min, następnie pokroić w paseczki włożyć znów do gotującej się wody i podlać winem. Trzymać na ogniu kolejne 15 min, tym razem dodać lekko podsmażoną na maśle cebulę lub pora. Dusić na małym ogniu, aż woda z winem ładnie się zredukuje. 
  2. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki. Połączyć z przestudzonymi grzybami i posiekanymi listkami szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  3. Ja podałam z pokruszonym żółtkiem..
Smacznego

Komentarze

  1. Idealnie zestawiasz składniki, a te kompozycje na talerzu... CUDO! 💘

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz