Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami



Składniki:
filet z dorsza
pół puszki cydru
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
kilkanaście kropli z cytryny
1-2 ząbki czosnku
por


Przygotowanie

  1. Pora poszatkować i podsmażyć na solidnej łyżce masła. Następnie podlać cydrem i trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut. 
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę masła i mleka. Wmieszać posiekany koperek i gotowe..
Smacznego

Komentarze

  1. Mniam, muszę zrobić koniecznie :)Dzięki za kolejny pomysł na obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boziuniu... 😍 cudnie wygląda! Takie lekkie i delikatne mmm...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz