Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami
Składniki:
filet z dorsza
pół puszki cydru
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
kilkanaście kropli z cytryny
1-2 ząbki czosnku
por
Przygotowanie
- Pora poszatkować i podsmażyć na solidnej łyżce masła. Następnie podlać cydrem i trzymać jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut.
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę masła i mleka. Wmieszać posiekany koperek i gotowe..
Smacznego
Mniam, muszę zrobić koniecznie :)Dzięki za kolejny pomysł na obiadek!
OdpowiedzUsuńmniam moje smaki☺
OdpowiedzUsuńBoziuniu... 😍 cudnie wygląda! Takie lekkie i delikatne mmm...
OdpowiedzUsuń