Kurczak w marynacie sojowo - cytrynowej
Składniki
2 łyżki oleju
5-6 ząbków czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny
2 listki laurowe
szczypta tymianku
sól, pieprz
150 ml bulionu
1-2 filety z kurczaka
wędzona papryka
estragon, lubczyk
dwie łyżeczki pasty curry
Przygotowanie
- Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 30 min.
- W rondelku podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, listki laurowe i miód. Wymieszać - wlać bulion..doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Trzymać na małym ogniu, aż płyn się lekko zredukuje. Na końcu dodać sok z cytryny.
- Mięso podsmażyć na dwóch łyżkach oleju po 3-4 min z każdej strony. Wlać marynatę i trzymać jeszcze kilka min na ogniu.
- Podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatą pekińską w sosie vinegrette..
Smacznego
Ciekawy sposób i kuszący, bo kurczak bardzo apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńkusisz kusisz tymi pysznościami kochana:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń