Kurczak w marynacie sojowo - cytrynowej



Składniki
2 łyżki oleju
5-6 ząbków czosnku
4 łyżki octu balsamicznego
1-2 łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny
2 listki laurowe
szczypta tymianku
sól, pieprz
150 ml bulionu 

1-2 filety z kurczaka
wędzona papryka
estragon, lubczyk
dwie łyżeczki pasty curry



Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w dowolne kawałki. Przyprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką, pastą curry, lubczykiem i estragonem. Dodać przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Dokładnie wymieszać i odstawić na ok 30 min.
  2. W rondelku podgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, listki laurowe i miód. Wymieszać - wlać bulion..doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Trzymać na małym ogniu, aż płyn się lekko zredukuje. Na końcu dodać sok z cytryny. 
  3. Mięso podsmażyć na dwóch łyżkach oleju po 3-4 min z każdej strony. Wlać marynatę i trzymać jeszcze kilka min na ogniu.
  4. Podałam z tłuczonymi ziemniakami i sałatą pekińską w sosie vinegrette..
Smacznego

Komentarze

  1. Ciekawy sposób i kuszący, bo kurczak bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz kusisz tymi pysznościami kochana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz