Łopatka duszona z winem
Składniki:
ok 1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta tymianku, bazylia, oregano
łyżka oleju kokosowego
50 ml białego wytrawnego wina
szklanka wody
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
- Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso do garnka, wlać wodę i dusić około 2 godzin na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku lub dolać wody.
- Miękką łopatkę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i grillować kilka minut w piecu..Powstały sos zmiksować dodać łyżkę śmietany trzymać do zagotowania na ogniu. Podać np. z glazurowaną marchewką Przepis tutaj :-) i gotowe...
Smacznego
pysznie:)
OdpowiedzUsuń