Łopatka duszona z winem



Składniki:
ok 1 kg łopatki wieprzowej
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta tymianku, bazylia, oregano
łyżka oleju kokosowego
50 ml białego wytrawnego wina
szklanka wody


Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę. Mocno podsmażyć na oleju dodać drobno pokrojone cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. 
  2. Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso do garnka, wlać wodę i dusić około 2 godzin na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku lub dolać wody.
  3. Miękką łopatkę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i grillować kilka minut w piecu..Powstały sos zmiksować dodać łyżkę śmietany trzymać do zagotowania na ogniu. Podać np. z glazurowaną marchewką Przepis tutaj :-) i gotowe...

Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz