Rillettes de canard
Składniki
cała kaczka ok 2 kg
2 cebule
180 ml wody
200 ml białego wytrawnego wina
4-5 listków laurowych
8 goździków
sól, pieprz
świeży tymianek
4-5 ząbków czosnku
3-5 owoców jałowca
Przygotowanie:
- Kaczkę pokroić na części, włożyć - wlać wszystkie składniki do garnka i gotować na malutkim ogniu ok 3,5 godzin (goździki wbić do cebuli).
- Miękkie mięso oddzielić od kości. Wyciągnąć listki laurowe, cebulę i owoce jałowca. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kaczkę poszarpać widelcem wymieszać z tłuszczem i przełożyć do słoiczków. Posypać listkami tymianku i gotowe..
Smacznego
To musi być przepyszne.
OdpowiedzUsuń:-) a przede wszystkim mega proste :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjutro biorę się za ten przepis :)super pomysł na zbliżające się święta :)
OdpowiedzUsuń