Rillettes de canard


Składniki
cała kaczka ok 2 kg
2 cebule
180 ml wody
200 ml białego wytrawnego wina
4-5 listków laurowych
8 goździków
sól, pieprz
świeży tymianek
4-5 ząbków czosnku
3-5 owoców jałowca


Przygotowanie:

  1. Kaczkę pokroić na części, włożyć - wlać wszystkie składniki do garnka i gotować na malutkim ogniu ok 3,5 godzin (goździki wbić do cebuli).
  2. Miękkie mięso oddzielić od kości. Wyciągnąć listki laurowe, cebulę i owoce jałowca. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  3. Kaczkę poszarpać widelcem wymieszać z tłuszczem i przełożyć do słoiczków. Posypać listkami tymianku i gotowe..
Smacznego

Komentarze

  1. :-) a przede wszystkim mega proste :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. jutro biorę się za ten przepis :)super pomysł na zbliżające się święta :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz