Rillettes wieprzowe
Składniki:
550 g łopatki wieprzowej
290 g słoniny francuskiej
250 g boczku
2 cebule czerwona i biała
6-7 ząbków czosnku
5 listków laurowych
4-6 ziarenek ziela angielskiego
majeranek, tymianek, rozmaryn do smaku
sól, pieprz do smaku
łyżka octu jabłkowego
200 ml białego wytrawnego wina
170 g smalcu
100 ml wody
Przygotowanie:
- Smalec i drobniutko pokrojoną słoninę wytopić w garnku na małym ogniu razem z 100 ml wody. Dodać cebulę, 5-6 ząbków czosnku i pokrojone drobno mięso z boczkiem - wymieszać.
- Dodać przyprawy i wlać wino.
- Gotować na malutkim ogniu ok 4 godzin. Następnie odparować nadmiar płynu, doprawić do smaku świeżym czosnkiem, majerankiem i ewentualnie jeszcze jedną łyżką octu jabłkowego. Rozdrobnić miękkie mięso widelcem i przełożyć do słoiczka... wystudzić i gotowe..
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz