Moja wiedeńsko - cieszyńska zupa ziemniaczana z borowikami
Składniki:
ok 1,5 l bulionu wołowego
2-3 kostki bulionu warzywnego Ten mój
7 plasterków chudego wędzonego boczku
biała i czerwona cebula
kawałeczek selera
2-3 ząbki czosnku
pół pęczka natki pietruszki
śmietana z Bażanowic
sól, pieprz
szczypta majeranku
ziemniaków według uznania
50 g suszonych borowików
kilka kropel sosu sojowego grzybowego i samego sojowego
2-3 kabanosy myśliwskie
Przygotowanie:
- Nastawić się pozytywnie przy świetnej ulubionej muzyce.. inaczej zupa nie będzie dobra :-)
- Borowiki zalać wodą (tak aby je przykryły) i ugotować ok 5-10 min. Boczek pokroić w malutką kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oleju. Dodać drobniutko pokrojone cebule (do zeszklenia) seler i posiekany czosnek, wymieszać i smażyć z 5 min. Wlać grzyby z wodą, podsypać pół łyżki mąki, wymieszać.
- Wlać bulion wołowy, dodać kostki warzywne. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem sosem sojowym grzybowym i samym sojowym.
- Ziemniaki obrać, opłukać w zimnej wodzie. Pokroić i dodać do zupy - ugotować. Zabielić śmietaną, wrzucić posiekaną natkę i pokrojone kabanosy..... gotowe
Smacznego
Takiej zupy jeszcze nie próbowałam, bardzo ciekawy przepis. Wypróbuję koniecznie przy kolejnej okazji!
OdpowiedzUsuń