Ciasto jogurtowe



Składniki:
4 kubki jogurtu naturalnego 310 ml
1.3 kg owoców (truskawek i moreli)
4-5 łyżek cukru pudru
6 łyżek żelatyny
4 torebki galaretki z owoców leśnych
sok z połowy cytryny


Przygotowanie:

  1. Włączyć ulubioną muzykę:-) 
  2. Zagotować wodę, odmierzyć 850 ml i rozpuścić w niej galaretkę (wymieszać ją łyżką delikatnie, bo inaczej powstanie piana, której się nie można pozbyć). Odstawić do ostudzenia.
  3. Z truskawek odciąć szypułki (inaczej przy myciu napompują wodę), morele wydrylować, wszystko umyć i osuszyć. Część owoców zmiksować i połączyć z jogurtem. Dodać cukier (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczałam w gorącej wodzie po 2 łyżki na 1/3 wody w kubku) dodać do jogurtu - miksując (wystudzoną) i sok z cytryny.
  4. Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki. 
  5. Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..)
  6. Na zgęstniałe ciasto wyłożyć pokrojone owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na noc....

Smacznego


Komentarze

Prześlij komentarz