Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów



Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
150 g suszonych wędzonych śliwek
3 cebule
pęczek natki pietruszki
2-3 łyżki cukru
kilkanaście pieczarek
sól, pieprz, papryka
estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy
2-3 listki laurowe 
kilka kuleczek ziela angielskiego 

Naleśniki:
1 szkl wody
1 szkl mleka
jajko
szczypta soli
8 kopiatych łyżek mąki


Przygotowanie:

  1. Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe jajko. Dodać mąkę i szczyptę soli. Zamieszać trzepaczką i smażyć cienkie naleśniki. Pierwszy na łyżce oleju, a kolejne już na łyżeczce (mój Tomek dodaje olej do ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników.
  2. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, estragon i kminek. Po ok 30 min kapustę odcedzić i znów zalać wodą - gotować kolejne 30-45 min (ja musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna).
  3. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. 
  4. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać.
  5. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, papryką, solą, pieprzem cukrem - jeśli będzie za kwaśne. Natkę posiekać i wmieszać na końcu. Faszerować naleśniki. 
  6. Każdego krokieta włożyć do lodówki ( będzie się łatwiej panierować). Obtoczyć w mące, jajku, bułce tartej i obsmażyć po kilka minut z każdej strony i gotowe..


Smacznego


Komentarze