Schab ze śliwką i warzywami
Składniki:
500 g schabu bez kości
1 cebula
3 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
łyżka musztardy delikatesowej
kilka gałązek tymianku
łodyga selera naciowego (opcjonalnie)
1 cm korzenia imbiru
sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, lubczyk
2-3 łyżki sosu sojowego, kilka kropel cytryny
ok 10 suszonych śliwek
pół paczki fasolki szparagowej
łyżka oleju
pęczek natki pietruszki
2 marchewki
żółta papryka
Przygotowanie:
- Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Polać łyżką oleju, przyprawić solą, pieprzem, ziołami,sosem sojowym, listkami laurowymi, rozgniecionym czosnkiem, musztardą i startym imbirem. Marchewkę obrać, pokroić - dodać do mięsa. Wszystko wymieszać.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso. Dodać pokrojoną cebulę i paprykę. Skropić cytryną, podlać wodą. Trzymać na ogniu, aż mięso będzie miękkie. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.
- Wyłączyć ogień wmieszać w mięso posiekaną natkę i ugotowaną fasolkę.......
Smacznego
lubię łączyć różne mięska ze śliwką, pycha :)
OdpowiedzUsuń