Karczek z piwem, sokiem pomarańczowym i szczyptą cynamonu


Składniki:
700 g karczku bez kości
1 cebula
3 duże ząbki czosnku
po jednej marchewce i pietruszce
pół małego selera
50 ml jasnego piwa np. Lech
3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
szczypta lub dwie lubczyku
szczypta kardamonu i imbiru
sok z jednej pomarańczy
sok z połowy cytryny
ok 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
ok 2 łyżki octu ryżowego
sól, pieprz
odrobina cynamonu
pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Marchewkę, pietruszkę, selera umyć, obrać i włożyć do garnka razem z podpaloną na ogniu cebulą. Dodać listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czosnek. 
  2. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem, kardamonem, imbirem, cynamonem i lubczykiem,. Na patelnię wlać łyżkę oleju i porządnie ją rozgrzać . Podsmażyć mięso na złoty kolor, na końcu wlać sok z pomarańczy.
  3. Mięso przełożyć do garnka z warzywami, wlać piwo i trzymać, często mieszając, na średnim ogniu 2-3 min. Doprawić sosem sojowym, octem ryżowym (małymi kroczkami - do smaku) i sokiem z cytryny. Wszystko zalać gorącą wodą (tak, aby nie całkiem zakrywała mięso) trzymać na małym ogniu przez około godzinę, aż mięso zmięknie. W między czasie wyjąć warzywa, aby się nie rozgotowały. 
  4. Miękkie mięso wyjąć, sos zabielić śmietaną lub mąką, w razie potrzeby doprawić do smaku. Do gotowego sosu dodać pokrojoną marchewkę, posiekaną natkę i mięso. Wymieszać i podawać..............

Smacznego



Komentarze