Papryka na parze z kurczakiem i warzywami



Składniki:
pół piersi kurczaka
mała cebula
czosnek
5 pieczarek
1-2 łodygi selera naciowego
pęczek natki pietruszki
3-4 gałązki tymianku
sól, pieprz, kilka kropel sosu sojowego
szczypta ziół prowansalskich
1-2 paski sera Gorgonzola Dolce
kilka suszonych pomidorów
1-2 czerwone papryki
4-5 łyżek oleju spod pomidorów

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.Cebulę, ser i pomidory pokroić w kostkę, pieczarki na ćwiartki. Selera obrać z nitek i pokroić w drobne paski.
  2. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, rozgniecionym czosnkiem, ziołami prowansalskimi i kilkoma kroplami sosu sojowego.
  3. Polać olejem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. 
  4. Nafaszerować przekrojone na pół papryki i ugotować na parze ok 10-15 min (tak żeby nie rozgotować papryki). Świetnie smakują z sosem pomidorowym jak i bez............
Smacznego




Komentarze