Kurczak z selerem naciowym, imbirem i cytryną



Składniki:
trzy udka kurczaka
dwie cebule
sześć ząbków czosnku
cztery listki laurowe
dwie łodygi selera naciowego
sól, pieprz
szczypta lubczyku, rozmarynu, chilli, imbiru
kilka gałązek tymianku
dwa plasterki cytryny
kilka kropel sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć na blachę do pieczenia, posypać przyprawami (bejcować kilka godzin). Dodać rozgnieciony nożem cały (nie obierać) czosnek, cebulę pokrojoną na ćwiartki (nie obierać), seler naciowy-pokrojony na trzy części i cytrynę.
  2. Wszystko skropić olejem i sosem sojowym, włożyć do pieca nagrzanego do 160-170 st C na półtorej godziny.  
  3. Kiedy cebula i seler zmięknie włożyć pod kurczaka i często podlewać powstałym sosem. Ja podałam z pietruszkowymi ziemniakami i mizerią.......
Smacznego






Komentarze